Samsun İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'nın (KKKA) her sene Mart ve Kasım ayları arasında sıklıkla görüldüğünü ve özellikle de haziran ve temmuz aylarında da hastalığın şikayetlerinin en yüksek seviyeye çıktığını belirterek, kene tutunmasından sonraki 10 gün içerisinde halsizlik, iştahsızlık, ateş, vücut ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi şikayetlerden herhangi birisinin görülmesi halinde hiç zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'nın Türkiye'de ilk kez 2002 yılında görüldüğünü ve 2003 yılında tam olarak tanımlanan hastalığın, yaz aylarında daha sık rastlanmasının ise bağ bahçe işlerinin artması, hayvanların meralara çıkmaya başlaması ve aynı zamanda havaların ısınması nedeniyle olduğunu söyleye Dr. Kasapoğlu "Keneler özellikle hayvancılığın yapıldığı; orman kenarı, parçalı arazi yapısına sahip çalı ve çırpılı alanlar ile otlakların bulunduğu yerlerde yoğun olarak bulunurlar. Bu tür yerlere gidildiğinde korunmak için mümkün olduğunca vücutta açık kısım kalmamasına özen gösterilmeli. Örneğin pantolon paçalarının çorap içine alınması, çizme giyilmesi, kenelerin daha kolay fark edilebilmesi amacıyla açık renkli elbiseler tercih edilmeli ve kenelerin vücuda girebileceği yerlerin kapatılması gerekmektedir" dedi.
Öte yandan Sağlık Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yayınlanan bilgilere göre 2015 yılında Türkiye genelinde 718 KKKA vakası görülürken hastalık nedeniyle 29 kişi hayatını kaybetti.
DHA
Özlem KASAP