Bir televizyon programına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem ile ilgili dikkat çeken açıklamarda bulundu. Bakan Özhaseki Türkiye’nin yüzde 42’si deprem riski altında olduğunu ve en büyük riskin ise İstanbul’da olduğunu açıkladı.
Bakan Özhaseki, 1999 sonrası yapılan binaların önceki senelere göre daha sağlam yapıldığını, yeni yapılan binaların biraz sağlam olduğunu dile getirerek “1999 öncesi 15 milyon stok var. Bunların en az yarısı riskli. Yani 6-7 miyon binanın yenilenmesi, sağlam hale gelmesi gerekli. Özellikle en büyük risk İstanbul’da. 4 Fay kırığı var. Dördününde zamanı dolmuş. Fay kırıklarının hepsi her an patlayabilir. Bilim adamlarının görüşü şu 2030’a kadar İstanbul’da büyük ihtimalle deprem olur. 2050 diyenler azınlıkta. Büyük çoğunluğu 2030’u işaret ediyor. Deprem kesin. 7 ile 7.5 arasında şiddeti olacak” açıklamalarında bulundu.
Bakan Özhaseki İstanbul’un riskli bölgeleri hakkında ise “Deniz kenarları. Kartal’dan başlayarak Beykoz’a doğru, Sarıyer’den başlayarak Avcılar’a ve Büyükçekmece’ye doğru, özellikle birkaç katın üzerinde olanlar riskli gözüküyor. 1999’dan önce yapılanlar. Bunun için çok hızlı olarak kentsel dönüşümün uygulanması lazım. Bunu yapacak olanlar belediyeler. Projelerini getiren belediyelere yardımlarımız oluyor. Bazı belediye başkanı arkadaşlarımız hiç aldırış etmiyor. Vatandaşlarımızın üzerine düşen görev; binalarının ölçümünü yaptırmak. Belediye başkanı arkadaşlar vatandaşlarımızı zorlasınlar. Projeleri bize getirsinler.” dedi.